Graviditet och amning – en viktig period att hålla kolla på järnet.

Det är inte en tillfällighet att gravida kvinnor får sitt blodvärde och järndepåer mätta tidigt under graviditeten. Järnet är så centralt för syresättning och blodbildning och påverkar både tillväxt och välbefinnande.

Redan ett par månader in i graviditeten kontrolleras kvinnans järndepåer. Man behöver göra en avstämning att de är tillräckligt välfyllda. Det är nämligen järndepåerna som förser kroppen med det nödvändiga järnet för att bilda nya blodkroppar och för hemoglobinet som är blodets syretransportörer. Och om ytterligare några månader kommer barnet i magen att börja växa till rejält. Eftersom kvinna och barnet delar blodomlopp, krävs det då mer blod än normalt – och det förbrukar järn.


Ökad järnförbrukning

Den ökade volymen blod behöver rejält med tillväxt av röda blodkroppar. Därför brukar man kontrollera järnbehovet runt 23:e garviditetsveckan. Har depåerna börjat sjunka, är rekommendationen att man tar ett järntillskott, särskilt om järndepåerna låg nära nedre gränsen vid första kontrollen. Det är ju ett nytt liv och en ny kropp som tar form i mammans mage, vilket kräver bästa förutsättningar för tillväxten.


Mår man illa av järn?

Allt eftersom en graviditet utvecklas, brukar kroppen protestera en smula. Det blir alltmer trångt i bukhålan vilket kan innebära att problem med t ex förstoppning och illamående uppstår. Därför försöker man välja ett järnpreparat som kroppen tolererar så bra som möjligt och som inte förstärker problemen. Järntillskottet i form av Järn(III)natrium-EDTA har formen av ett salt (finns i Femineral Gravid & ammande och Femineral Kvinna). Detta har en mycket hög biotillgänglighet i kroppen och har dessutom ytterligare fördelar: det missfärgar inga tänder, har ingen metallisk smak och minimerar problem med magen.


Tar tid att bygga upp järndepåerna
Studier visar att det tar 6-12 veckor för att normalisera hemoglobinnivåerna efter ett skov av järnbrist. Sedan måste depåerna (som är som kroppen egen ”bensintank” för järn) fyllas på, och detta tar ytterligare ca 12 veckor. Vill man undvika en bristsituation är det alltså bra att vara lite förutseende och börja med sitt järntillskott i tid.


Hjälper till att tillgodogöra sig järn

Järn är generellt ett mineral som kroppen har svårt att ta upp. Men mineraler och näringsämnen kan hjälpa kroppen att ta upp det viktiga järnet. Därför är Femineral Gravid & ammandes receptur utformad för att ge järnupptaget maximalt stöd:

• Koppar bidrar till normal järntransport i kroppen

• Vitamin C ökar järnupptaget

• Riboflavin bidrar till att bibehålla normala röda blodkroppar och till normal järnomsättning

• Vitamin B6, vitamin B12 och folsyra bidrar till normal bildning av röda blodkroppar

• Vitamin E, selen, zink, riboflavin och mangan bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress

• Betakaroten bidrar till att kroppen kan producera vitamin A vilket bidrar till normal järnomsättning


Mot trötthet och utmattning

Dessutom har man tillsatt olika andra ingredienser som är extra värdefulla i samband med graviditet och amning:

• Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning och normal psykologisk funktion

• Vitamin B6, vitamin B12, riboflavin, pantotensyra, folsyra, niacin, vitamin C och järn bidrar till att minska trötthet och utmattning

• Zink bidrar till normal kognitiv funktion

• Vitamin D bidrar till att bibehålla normal benstomme


Bidrar även till vävnadstillväxt hos gravida

Femineral Gravid & ammande är kompletterad med extra folsyra, vilket rekommenderas såväl före som under graviditet och vid amning. Folsyran bidrar bland annat till vävnadstillväxt hos gravida, och rekommenderas såväl före som under graviditeten.Läs mer om järnets viktigas roll i kroppen under ”Femineral Kvinna”!


Återförsäljare

Här kan du köpa Femineral Kvinna och Femineral Gravid & Ammande.

!-- Google Tag Manager (noscript) -->