‍Järnets roll i kroppen

När vi andas, får vi in syrgas i blodet. Detta syre behövs för i princip alla funktioner i kroppen, inte minst för energiproduktion och ämnesomsättning, men också för att nytt blod ska kunna bildas. I denna process spelar järn en central roll.

Järn ingår som en viktig komponent i hemoglobin, som är det protein i de röda blodkropparna som ser till att syretransporten fungerar ut till hela kroppen, inte minst hjärnan och musklerna. Men järnet behövs också för att bygga upp nya röda blodkroppar, d v s ge oss nytt blod. Om vi råkar ut för brist på röda blodkroppar, minskar kroppens förmåga att transportera ut det viktiga syret. Man brukar då tala om att man drabbats av blodbrist, och symtom på detta kan vara:

• trötthet och orkeslöshet
• koncentrationssvårigheter
• yrselkänsla
• hjärtklappningar
• huvudvärk
• öronsus
• lätt att bli andfådd

Därför kan blodbrist uppstå
Vår främsta källa till järn är via kosten. Men ibland kan kosthållningen innehålla för lite järn för att räcka till. Förmågan att ta upp järn från kosten skiftar också från person till person – en del tar upp järn bra, andra har svårare att tillgodogöra sig det.
En annan orsak är att man förlorat blod, t ex vid menstruation eller om man haft andra blödningar. På så sätt är kvinnor, med sin regelbundna menstruation, känsligare för blodbrist än män.
När man inte får i sig tillräckligt med järn, tar kroppen först från de depåer där järnet lagrats upp innan kroppen använder det. Men i takt med att järndepåerna töms, uppstår risken för blodbrist.

Järnrik kost
Ett första steg för att undvika järnbrist är att välja kost som är järnrik. I den traditionella husmanskosten med inälvs- och blodbaserad mat som t ex lever och blodpudding, får kroppen ett bra järntillskott. Även kött, ägg och skaldjur ger ett järntillskott. Inom den vegetabiliska kosthållningen finns järnkällor i form av nötter, frön, fullkorn och torkad frukt samt baljväxter.

Dock lågt upptag av järn
Olika näringsämnen tas upp olika effektivt av kroppen. Tyvärr är järn ett av de sämre när det gäller upptag. Man måste alltså äta rätt mycket av rätt livsmedel för att vara säker på att få i sig rätt mängd.
Generellt är järn som förekommer i kött, inälvor och blod lättare för kroppen att tillgodogöra sig, medan järnformen i vegetariskas alternativ har svårare att tas upp. För att komplicera bilden ytterligare, så påverkas järnupptaget av andra ämnen. C-vitamin och fisk kan förbättra järnupptaget från den vegetariska kosten, medan kaffe, vin och vissa örtteer kan minska kroppens upptagsförmågan.
En tröst är dock att kroppen har en finurlig regulator – när järndepåerna håller på att tömmas, ökar kroppen sin förmåga att tillgodogöra sig järnet från kost och kosttillskott.

Tar tid att återfylla järndepåerna
Har man hamnat i en bristsituation, är det viktigt att återställa balansen. Men detta tar lite tid, vilket är ett starkt skäl som talar för att det är klokt att hålla järnnivåerna uppe i kroppen. Man räknar nämligen med att det tar ca 6-12 veckor att normalisera hemoglobinnivåerna efter järnbrist. Skall sedan depåerna fyllas på så att kroppen har ett tillfredsställande järnförråd, krävs ytterligare ca 12 veckor. Vi talar alltså om en total ”återställartid” på 5-6 månader.

Gjord för att optimera järntillgången i kroppen
Med all den kunskap vi har om järnets viktiga roll och vår förmåga att tillgodogöra sig järn, har Femineral Kvinna fått en väldigt specifik sammansättning.
Järntillskottet är Järn(III)natrium-EDTA som har formen av ett salt. Detta har en mycket hög biotillgänglighet i kroppen och har dessutom ytterligare fördelar: det missfärgar inga tänder, har ingen metallisk smak och minimerar problem med magen. Dessutom innehåller recepturen koppar som bidrar till normal järntransport i kroppen, vitamin C som ökar järnupptaget, riboflavin bidrar till att bibehålla normala röda blodkroppar och till normal järnomsättning, vitamin B6 och vitamin B12 som båda bidrar till normal bildning av röda blodkroppar samt folat (folsyra) som bidrar till normal blodbildning.


Referenser:

Vårdguiden

Läkartidningen 11/2015

Återförsäljare

Här kan du köpa Femineral Kvinna och Femineral Gravid & Ammande.

!-- Google Tag Manager (noscript) -->